Koliko je firstcoin sigurna investicija?

Naišao sam na internetu na neke negativne komentare o firstcoinu. Kako u dnu moje stranice nema upozorenja o riziku ulaganja ovdje ću napisati sljedeće: izneseni stavovi predstavljaju moje mišljenje do kojih sam došao na temelju raspoloživih podataka, nikoga ne nagovaram da ulaže nego o tome svatko treba donijeti vlastitu udluku, a tko se odluči na ulaganje to treba uraditi s novcem bez kojega neće poremetiti normalni život.
Imam potrebu odgovorit na argumente koji se navode u prilog tezi da je firstcoin prevara a to su: da ovo je mlm sa piramidalnom šemom, da je organizator poslao sebi 109999999 coina od ukupno 110000000, da krije softver za rudarenje, da prodaje već izrudarene coine. Da su coini izrudareni je istina, ali nije nikakva tajna i to također možete čuti na prezentacijama firstcoina. Kod bitkoina se coini rudare na način da se bilježe transakcije stvaranjem blokova šifri pa rudari za taj rad koji je u toku dobivaju nove bitkoine. Za razliku od bitcoina firstcoin je već izrudaren, osim jednog koji je ostavljen za transakcije od kojih svaka ima vrijednost 1 satoshi. Logično je da se coini ako su izrudareni nalaze na jednom mjestu sa kojega se prebacuju kupcima, to može biti npr. sa računa vlasnika na livecoinu. Ne znam zašto bi bilo važno gdje se nalazi softver za rudarenje kada se transakcije objavljuju na blockchain exploreru, dok je kod dostupan ovdje. Na donjoj slici explorera možete vidjet potvrdu ovoga o čemu pišem kao i trenutnu cijenu frstcoina u odnosu na bitcoin.
 

frst_62
 

Ajmo sada razmotriti zašto firstcoinu cijena raste. Zamislite firmu koja ima 100 miljuna proizvoda koje treba prodati. Oni njima stave cijenu od jednog dolara po komadu i izađu na burzu.Ti proizvodi se mogu dalje prodavati, ali to firmi nije u interesu jer im onda pada cijena. Zato ona ponudi 5% mjesečno kupcima da ih ne prodaju pola godine i to je ukupno 6*5=30%. Kako je 30% jedna trećina, firma to ne plaća u novcu nego na tri kupljena poklanja četvrti komad, kao u dućanu. I sad neko tko ima kod kuće sto 100$ koji mu ne trebaju za život kupi 100 komada jer računa da će ih za pola godine prodati za 130$. Međutim šta se dogodi, ljudi shvate da mogu zaraditi pa započnu masovno kupovati taj proizvod, a kako je on na burzi cijena mu počne rasti. Za 6 mjeseci se proda 12 miljuna komada, a cijena mu naraste na 13$. I sad onaj što to ide prodati dobije 130 *13=1690$. Dakle zaradio je preko1500$ ili 15 uloga, a onaj koji je kupio po 2$ zasad ima 7 uloga i još jedan mjesec do prodaje.
Pitanje koje sada ima smisla postaviti je dali će firma plaćati ove bonuse ili će samo pokupiti novac od uplata. Ovdje trebam objasniti da je firstcoinclub jedan od partnera u firstcoin projektu. Drugi partner je zadužen za izradu ATM aparata na kojima će se moći mijenjati frsti i bitcoini.
 

0-02-05-e65a788ee78cc75e7185b4d44f077443dc879690e433fd8ce30519424f67aa91_full
 

Treći će se brinuti o postavljanju aparata, sljedeći o eco-sharing programu i tako dalje pošto je ovo zamišljeno kao dugoročni projekt s ciljem uvođenja frsta u platni promet. Dali će ovo sve uspjeti ja ne znam, ali ovisit će o tome u kojoj mjeri će frst ući u širu upotrebu, a na što utječe broj njegovih korisnika i količina transakcija. Dosada mu je cijena narasla preko 20 puta a osobno mislim da će ići i preko 100$. Ne mogu ući u glavu organizatora projekta, ali nema nikakve logike da prestanu isplaćivati dok cijena raste. Matematički to izgleda ovako: ako daju 1 coin na tri to je 25% a od 110 to iznosi 85 miljuna. Dakle nakon što toliko coina izađe na tržište vjerovatno bi trebali ukinut bonuse za rudarenje i isplaćivati samo ove od prometa, jer bi inače ovo vodilo u piramidu, pošto bi isplate išle iz uloga novih članova, ili bi se rudarili novi coini. Ovdje bi bilo glupo govoriti da je cijena firstcoina napuhana zbog očekivanja tržišta jer to vrijedi za svaku robu koja se na njemu nalazi. Ja sam uložio zato što smo zasad daleko od gore spomenutog broja, a tko se boji može samo kupiti frste na livecoinu i prodati ih kad mu odgovara. Znam da će uvijek biti onih kojima je i to sumljivo, ali takvima ne mogu pomoći, neka onda kupe dionice Agrokora koji je realna dugoročna firma, ili neka idu bauštelit.
A oni koji u ovom projektu vide priliku da poprave svoju materijalnu situaciju mogu se registrirati ovdje.

Add a Comment