{"message":"Document not found."}{"message":"Document not found."} Poslovni plan – INTERNETZARADAIJA.COM

Poslovni plan

Nakon šta sam pogledao stranicu kolege koji radi preko interneta bio sam uglavnom zadovoljan sadržajem. On tu preporuča nekoliko poslova u vezi marketinga i prodaje i daje neke korisne savjete o njima. Također dijeli besplatnu e-knjigu pod nazivom: “Kako za 48 sati postaviti svoj biznis na internetu“. Meni kao početniku se dosta svidila jer obiluje bitnim podacima, pa bih je i platio da ih saznam, iako većinu toga s vremenom možete naći sami. Materijal je zaštićen autorskim pravom i zato vam ne mogu stavit link, koga zanima neka se javi pa ću mu dat adresu kolege. Ukratko trebate odabrat proizvod za prodaju, napravit stranicu, reklamirat proizvod i dobit adrese potencijalnih kupaca, a da bi to sve štimalo vaša stranica treba bit interesantna. Za šta god se odlučili nudit korisno je imat vlastitu web stranicu. Sljedećih par dana sam surfao tražeći pogodne proizvode kao i načine kako to tehnički realizirat. Zapravo mogao sam po uputama iz knjige za 2-3 dana stvarno imat gotovu stranicu za prodaju, ali sam po prirodi previše radoznao da to tako brzo okončam. To bi sličilo na seks bez predigre. Međutim kako to obično biva nova istraživanja otvaraju nova pitanja, a podatci se sve više gomilaju. Kad sam vidio da se gubim u toj šumi odlučio sam napravit nekakvi poslovni plan po točkama. Nažalost nisam Lari Pejđ da smislim algoritam za pretražit cijeli Internet u par sekundi. Plan bi izgledao otprilike ovako:
-da bi se došlo do zarade na internetu treba imat što veću posjećenost stranice
-još bitnije je da posjeta bude ciljana, odnosno da je čine potencijalni kupci
-posjećenost se može povećat visokim mjestom u tražilici, kvalitetnim i svježim sadržajem i reklamom
-mjesta na tražilici se poboljšavaju SEO optimizacijom
-za dobar sadržaj treba imat interesantnu temu i često pisat
-reklamu se može platit ili koristit besplatne sisteme oglašavanja
-ciljana posjeta se postiže vezom između sadržaja stranice i prodavanih proizvoda
-odabir radnji bi trebao ić ovim redom: tema pisanja, naziv domene i hosting, program i/ili proizvodi, izrada web  stranice sa sistemima za: uređivanje sadržaja, prijavu, slanje pošte, preuzimanje i naplatu.
U daljnjoj razradi plana sam došao do pitanja o čemu pisat kad nisam stručnjak za ništa. Taj problem me mučio otpočetka, u stvari da sam stručnjak vjerovatno ovdje ne bih ni tražio posal. Jedino što mi je padalo napamet su bili zadatci. To bi bile neke matematičke priče do razine srednje škole tipa: ako se par zečeva koti svaka tri mjeseca koliko će zečeva biti za dvi godine. Matematiku i fiziku dovoljno znam da bi takve zadatke koji nisu preteški mogao češće pisat, pa bi to bilo zanimljivo meni a možda i i nekim učenicima ili razbibrigašima. Samo što bi uz to prodava, kalkulatore, ili kaveze za ljubimce? Mogao bi naplaćivat nekakve jeftine on line konzultacije, npr. po riješenom zadatku iz škole. Ali tražeći zadatke koji su možda već neki postavili kako bi im se pomoglo ubrzo sam naišao na stranicu mim-sraga.com centra za on-line konzultacije sa cijelim zbirkama rješenih zadataka, snimljenim video tutorijalima i opcijom dodatnih uputa u roku 24 sata. Zatim naucitesami.com također sa hrpom zadataka i instrukcijama, onda postoji više foruma o tome, pa stranice sa softwerima za rješavanje itd. Uglavnom izgleda da moje usluge neće nikome trebat. Sljedećih dana sam opet razmišljao čime bi se mogao bavit. Bio sam, neću reć razočaran, ni tužan, ni ljut šta mi je propala još jedna prilika jer sam na to već navika, nego u nekom uobičajenom stanju bez rješenja. I onda mi je sinula genijalna ideja, koja tako bar zasad izgleda, da pišem o svojim promašajima. Jedino to bi meni mogao bit stvarno nepresušni izvor tema. Ako je Donald Trump napisa nekoliko knjiga o svojim uspjesima, onda i ja mogu blog o neuspjesima. A dali će to netko čitat? Nije važno. Kad već ne mogu do love makar da nekoga zabavim, ili bar sam sebe. I tako je nastala ova saga. Jedino šta nisam provjerava dali ovako nešto netko već piše. Ali ni neću da si ne kvarim zabavu. Je da bi to bilo čudno ali ljudi danas svašta pokušavaju. Kao onaj samoubojica iz Alan Forda koji se nikako nije moga ubit pa je otiša u cirkus da nastupa sa tom točkom i u prvom nastupu poginuo.

One comment

Add a Comment