Hosting

Još dok sam tražio naziv za prvu domenu usput sam gledao i ponude za hosting. Na kraju sam se odlučio za jeftinu verziju, jer ipak je to prva pa ne znam kako će radit, a narnaravno nemam ni velike ambicije za promet. Uzeo sam u hosting90-systems.hr srednji, najprodavaniji, paket sa kuponom popusta koji košta 158 kn godišnje, što uz domenu od 72 dođe 180 kn bez PDV-a. On ukratko sadrži: 5GB na disku, uz 35 za bekapove, 3GB dnevnog prometa, elektronsku poštu, poddomene, 2 baze podataka, administraciju preko kontrol panela uz CMS po izboru. To su više-manje slične stvari koje većina takvih firmi nudi, a cijena najviše ovisi o veličini slobodne memorije. Ja sam naravno pogledao razne ponude, ali ne bih o tome više priča jer bi svatko treba uzest onoliko koliko mu treba, ili može platit, pri čemu se često događa da ni ne znaš koliko će ti trebat. Zato se većina odluči za ovakvu srednju verziju. Možda bi meni s obzirom na to koliko sam perspektivan bila dovoljna i najjeftinija opcija, ali ona nije imala elektronsku poštu. Koga zanimaju razne opcije može iz ove rasprave izvuć par adresa, a također i upotrijebit one iz potrage za domenama.
Sada bi se osvrnuo na tehnički dio, naravno na ovom hostingu kojega sam odabrao. Dakle nakon što odaberete slobodnu domenu i odlučite se za hosting paket počmete primat mailove sa uputama. Prvo vam pošalju podatke za prijavu u kontrol panel odakle možete i sami završit narudžbu, ali vam oni i dalje šalju mailove s kojima vas vode kroz postupak. Sama registracija domene se izvrši nakon uplate za koju imate dva tjedna, a prije toga možete isprobat kako bi vaša stranica izgledala sa domenom u demo verziji. Ja to nisam radio jer sam ranije postavljao neke stranice preko localhosta na svom računalu, pa znam kako izgleda, i jer sam odma uplatio potrebni iznos. Uplatit se može preko kartice, bankovnim nalogom, ili npr. papirnatom uplatnicom na šalteru, šta mi je malo smiješno ovde spominjat. Za slučaj da vam sistem odmah ne registrira uplatu, što mi se dogodilo kod registracije druge domene, bilo bi im korisno poslat potvrdu o plaćanju, ali pri tome obratit pažnju da ne ide na adresu odakle se poruke šalju automatski. Posljednji korak je autorizacija osobnih podataka koju morate izvršit također za dva tjedna inače će vam domena bit isključena. U kontrol panelu osim mogućnosti narudžbe imate opcije za administraciju domene i hostinga, bekap, podatke korisničkog računa, one o plaćanju i slično. Administracija domene i hostinga sadrži podatke za prijavu na FTP, webmail, bazu podataka, CMS, zatim kvote i limite dostupnih opcija, DNS postavke koje ne treba dirat ako niste sigurni što radite i sekciju za instalaciju CMS-a. Meni za početak nije trebalo ništa osim ovog zadnjeg gdje sam odabrao WordPress. Na kraju sam se odlučio za jedan predložak web stranice i ostavio poruku da je u izradi. Sljedeći put ću joj osmislit izgled i upisat početni sadržaj.

3 comments

  1. Hi my name is Natalie and I just wanted to send you a quick note here instead of calling you. I came to your Hosting – INTERNETZARADAIJA.COM website and noticed you could have a lot more hits. I have found that the key to running a successful website is making sure the visitors you are getting are interested in your subject matter. There is a company that you can get keyword targeted traffic from and they let you try the service for free for 7 days. I managed to get over 300 targeted visitors to day to my site. Visit them here: http://www.dreamingson.com/r/th

Add a Comment