Alati za reklamiranje

Nakon onog prvog pokušaja reklamiranja preko 2 maila, onako usput, ajmo pogledat na stvar iz veće daljine da dobijemo nekakvi pregled. Dakle reklama bi općenito mogla ić preko linka, maila ili bannera. Za link, ovdje mislim na URL adresu, bi bilo zgodnije da je skriven u tekstu iza neke riječi, odnosno uklopljen u sadržaj, ali može bit i izvan njega ako je povezan sa temom. Bezvezno nabacivanje linkova na mene djeluje tako da ih obično ne otvaram, a tako vjerovatno i drugi reagiraju. Mail adrese od kojih ima najviše koristi su one čije bi vlasnike mogao zanimat predmet ponude. Zato je smišljen logičan trik da se ona dobije prilikom komentara objave na blogu, preuzimanja on-line poklona, nagradne igre i slično kako bi se imala ciljana publika. Međutim ja zasad takve publike ni nemam. Morat ću je tražit pomoću bannera, a to su oglasi smješteni najčešće u razne pravokutnike na web stranicama i mogu bit statične ili animirane slike. Za početak me zanima izrada nekakvog tekstualnog. Napravio sam jedan za probu stilizacijom teksta u kodu, ali to zapravo ima smisla samo ako mu znam dimenzije na stranici na kojoj bi se reklamira. Inače postoje standardne dimenzije web bannera, kao i česte nestandardne.
Dakle kad nađem stranicu na kojoj bi se reklamira mogu otić na bannersnack.com, odabrat oblik banera i izradit ga prilično jednostavno, što nam ljepo objašnjava Silvija u svom tutorijalu. Ako želim neki s pomičnim slikama onda mogu skinut photoscape program po preporuci Danijela. Tko želi gotovu animaciju može otić na flashbannernow.com i za 15$ odabrat neki od predložaka i u njega ubacit svoj tekst oglasa. Nešto lošiji izbor, ali besplatnih flash animacija, možete naći ovdje. Tražeći opcije izrade bannera naišao sam na stranicu internet zanatlija.com na kojoj sam saznao da se blogovi mogu pisat i besplatno uz solidne mogučnosti uređivanja, a prezentaciju možete vidjeti ovdje
U pripremi stranice za Clickintensity odlučio sam napravit baner na hrvatski. Za početak nisam iša skidat gornji program, pošto ionako treba koristit neku sliku, nego sam se pokušao igrat sa onim šta imam. Poruku sam napisao na windowsovom programu za bojanje, sa lightshotom za slikavanje ekrana sam izrezao dvi slike, pa to sve spojio u jedam html prikaz koji sam zatim izrezao kao novu sliku. Onda sam dodao njihov link i to smjestio u prostor za reklamu na stranici. Mogu napomenut da se ovo može napravit i jednostavnije sa gotovim banerom na engleskom. Traže samo da mu upišeš ime pa izbaci kod koji se kopira na stranicu. Nakon ove uspješne probe treba odredit šta ću, kako i gdje reklamirat, za što imam na raspolaganju dvi vlastite domene na hrvatskom, mogućnost pisanja blogova na bloggeru, kao i više banera.

Add a Comment