O posjećenosti stranice

Nakon četiri mjeseca pisanja ovog bloga mogu reći da sam zadovoljan posjetom. Ne morate mi vjerovat ali nisam dobio nijedan negativan komentar,iako sam takav mogao izbrisat. To naravno ne znači da se sadržaj svidio svakome tko je stranicu otvorio. Pretpostavljam da je blog zanimljiv svima koji žele počet nekakav posao preko interneta. Oni koji su već stekli neka iskustva, i možda radili greške kao ja, će sigurno potražiti stranice uspješnijih u ovom poslu, odnosno nekih kojima vjeruju da zarađuju više od njih. Dakle nisam očekivao da će moji tekstovi biti toliko interesantni pošto predstavljaju učenje a ne gotova rješenja. Ljudi vole slijedit uspješne i bogatije od sebe jer bi i oni željeli postat takvi. Problem za početnike, a i ostale, je što se sreću sa gomilom informacija od kojih veliki dio predstavlja lažna obećanja. Većina traži naplatu svog znanja što ne bi bio problem kada bi to uvijek bilo upotrebljivo i vrijedilo cijene koju treba platit. Ja sam na početku odlučio da ništa neću plaćat, nego sam istraživat, dok ne steknem nekakvi osjećaj što je vrijedno a što ne. Važno je zadobiti povjerenje čitalaca i zainteresirati ih da ponovo posjete stranicu. Zato ona treba biti redovito dopunjavana novim sadržajem odnosno aktualna. To znači da autor treba odabrat temu o kojoj može dugo pisat. Zatim bilo bi dobro da se ta tema bar malo razlikuje od velike većine sličnih,odnosno da je donekle specijalizirana. Iz tog razloga sam ja odlučio pisat o iskustvima koja su više negativna, ali uz nadu da će se to s vremenom promijenit. Moja stranica trenutno ima preko deset posjeta dnevno i to bez neke veće reklame. Ali nisam se ni trudio da je više reklamiram dok ne dođem do ponude nekih proizvoda za koje mislim da bi se mogli bolje prodavat. Ja sam očekivao da bih bio zadovoljan sa posjetom od 4-5. Ove podatke sam dobio u sklopu mog hosting paketa i ne možete ih provjerit na alexa.com. Tamo je za vlasnike malih stranica dostupan paket sa osnovnom analizom od 10$ dnevno. Zasad ga nisam uzeo ali ako želite da vaša stranica bude pozicionirana kao dokaz prometa ovo je svakako korisno imat. Prvi komentari koje sam dobio su me bili iznenadili jer tada vidiš da netko cijeni ono što radiš. Također služe i kao poticaj da nastaviš s pisanjem.
Što se tiče same zarade nje zasad gotovo i nema, ali sam to očekivao zato me ne brine. Kada sam započeo blog odlučio sam da novac neće biti primarni cilj, da se ne bi razočarao, ali je svaki prihod dobrodošao. Ipak ja znam bitan razlog izostanka zarade. Osim što je desetak posjeta za zaradu nedovoljno, veći problem je što nisam pogodio nišu, stoga nemam ciljanu publiku za predstavljenu ponudu. Ali nadam se da ću ubrzo imat proizvod koji će zanimat publiku koja posjećuje moju stranicu. Ja ću tada također pojačat reklamu i proučiti obuku o prodaji što sam već bio obećao. Uz to ću sakupljat iskustva uspješnijih na koja naiđem, ili sam ih prethodno već spremio. Dakle očekujte od mene sve bolje rezultate, koji onda kao iskustvo mogu koristit vama, a ako ne budete zadovoljni uvijek možete promijenit adresu.
Prva stvar u svrhu bolje posjećenosti je ta da ću ubacit jednu stranicu direktno na engleski pošto ovo dosta čitaju u inozemstvu. Naime pretpostavljam da postoji veliki dio surfera koji kada vide neki egzotični jezik kao hrvatski uopće nemaju volje da to čitaju. Za one koji ne znaju, ili nemaju opciju prevoda cijele stranice u pretraživaču, dovoljno je internet adresu upisat u google prevodilac, odabrat prevođenje sa hrvatskog na engleski i kliknut na link koji se pojavi u prevodu. Da sam znao tko će blog više čitat možda bi ga odmah pisao na engleskom. Osim toga sada hrvatske tekstove prije objave ja također prevedem da bih ispravio neke greške koje se javljaju kod automatskog prevoda. Stranicu koju ću imat na engleskom ću nazvat “korisno” a trebala bi sadržavat aktualne izdvojene tekstove i tako zainteresirat nove posjetitelje da pogledaju i ostali sadržaj.

Add a Comment