{"message":"Document not found."}{"message":"Document not found."} SEO webinar – INTERNETZARADAIJA.COM

SEO webinar

Nedavno sam dobio interesantni komentar u kojem me autor upozorava da nisam dobro optimizirao stranicu i daje par savjeta: ključna riječ se mora pojavit u naslovu i adresi, gustoća ključnih riječi u članku treba biti 3-5%, potrebna je upotreba h1, h2 i h3 veličine slova u naslovima kao i ispravno korištenje podebljanja i kurziva. Zatim navodi da postoji WordPress plugin koji to sve automatski rješava i daje jedan link. Iza njega se krije iznenađenje – algotrading robot. Zgodan način da pogledate stranicu i ponadate se velikoj zaradi, možda i nasjednete ako ste sasvim novi, ali ja sam ovu šemu već prevazišao u ranijim postovima. Međutim vratimo se temi članka a to je SEO optimizacija. Za sve koji imaju volju postić neki rezultat radom, umjesto preko noći, imam dobru vijest: pretrage u vezi tema o kojima pišem su počele prikazivat moje objave na prvoj stranici gugla nakon 8 mjeseci. Objavljujem u prosjeku svakih 4-5 dana bez posebne optimizacije, osim worderpressove, pa se vjerovatno taj rezultat mogao postić i ranije.
Prije tri mjeseca prisustvovao sam webinaru koji je organizirao Centar za razvoj karijere u suradnji sa ITAcademy gdje sam učio programiranje, a tema je bila novosti iz SEO. Uz pomoć bilješki ću se nastojat prisjetit preporuka predavača kojemu sam zaboravio ime ali usluge njegovog tima eventualno možete koristit ovdje. Počinje se sa procjenom vaše stranice, koja je mislim besplatna, gdje okvirno savjetuju što bi trebalo popravit. Pretpostavljam da većina ipak neće plaćat SEO optimizaciju koja je namijenjena ozbiljnim igračima, odnosno zaradama i ulozima, pa je dobro ovo pogledat i pokušat primijenit kad je prilika.
Kad postavite upit guglu on prvo analizira vas: IP, lokaciju, povijest pretraga, a zatim stranice rangira na temelju više od 200 faktora kao što su kvalitet, posjećenost, sigurnost, on i off page parametri. Google na stranici ocjenjuje raspored kroz: naslove, podnaslove, pasuse, linkove, slike, video materijal. Postoje alati za istraživanje ključnih riječi koje ćete upotrebljavati npr. guglovi: search conzole, trends, suggest, adwords keyword planner, i offline metode kao anketiranje klijenata. Keywords bi trebalo koristit kad god je moguće: u nazivima stranica, naslovima, url adresi, podebljanom tekstu, anchor tekst linkovima, u prvoj liniji teksta pa dalje, ali prirodno bez pretrpavanja. Postavit 5-10 ključnih riječi koje se traže a nemaju konkurenciju, te imat originalni i svježi sadržaj i kombinirat tekst, slike i video. Stranicu treba strukturirat sa samo jednim h1 u naslovu, i podnaslovima sa h2 i/ili h3 i to do 65 karaktera. Poželjan je jedinstven naslov za svaku stranicu ali bez brojevne oznake. Za višejezične stranice stavit poseban url za svaki jezik, prevest sav sadržaj i koristit lokalni server kao i atribute za omogućavanje prikaza ispravnog jezika. Ukoliko pretjerate sa upotrebom ključnih riječi ili ih sakrivate, kreirate linkove loše kvalite, nije vam siguran server i slično gugl daje penale kao što su pingvin i panda. Također prilagodite sadržaj za mobilne aplikacije. Korisna je upotreba sitemape koja daje strukturu stranice u formi internih linkova, kao i robots tagova za isključivanje pretrage. Google search console daje podatke o indeksiranju, rangiranju, penalizaciji, linkovima do stranice, izrazima za pretragu.
Off page optimizacija se bavi poboljšanjem rangiranja kroz link building, content marketing, socijal linking. Dolazni linkovi izgrađuju autoritet, ali postoji razlika u kvaliteti stranica sa kojih dolaze, a mogu se javljat i problemi u izradi npr., zbog flash ili dupliranog sadržaja i slično. Dobro je kombinirat interne i vanjske linkove. Kontent marketing predstavlja komunikaciju sa vašim potencijalnim klijentima bez forsiranja prodaje. Tekst bi trebao imat preko 300 riječi i kvalitetom potaknut klijente da linkaju na njega te zaslužit pažnju novinara, blogera, foruma, socijalnih medija. Kod SEO kampanje treba pratit rangiranje, zatim organski promet i konačno konverzije pomoću google analytics ili drugih alata da bi ispravili greške i poboljšali prodaju.

Add a Comment