Firstcoin prezentacija

Sljedeći posao koji će vam navući osmjeh na lice povezan je s kriptovalutama. Vjerovatno ste već čuli za njih, ili bar za najpoznatijeg među njima koji se zove bitkoin, ali ćemo se prvo podsjetiti povijesti novca.
S pojavom prvog privatnog vlasništva javila se potreba za razmjenom dobara, uglavnom hrane, stoke, odjeće i to se zvalo trampa. Kad su se uspostavile prve države i pojavio porez, kao i onaj crkveni, mogao se plaćati robom. Zatim se javlja kovani novac od plemenitih metala, a u 17. stoljeću i prvi papirnati novac. U prošlom stoljeću njega je počelo zamjenjivati kartično plaćanje, a u ovom posljednjem se razvojem tehnologije otvorila mogućnost stvaranja kriptovaluta. Prva digitalna kriptovaluta je bio bitkoin koji se pojavio nakon ekonomske krize 2008. Stvorila ga je grupa pod nazivom Satoshi Nakamoto, a zasniva se na blockchain tehnologiji. Sve transakcije se bilježe u javnoj knjizi i spremaju u memorijske blokove sa šiframa, a plaćanje je obavljeno kada se dobiju 3 potvrde. Postupak formiranja tih šifri se zove rudarenje i tom prilikom se stvaraju novi bitkoini. Broj bitkoina je ograničen na 21 miljun a dosad ih je stvoreno 16 miljuna. Dakle to je decentralizirana valuta jer na nju ne utiču banke ni država, a vrijednost joj određuje povjerenje korisnika koje ovisi o količini transakcija, kroz ponudu i potražnju. Iako je imao uspona i padova bitkoin je sve jači pa mu nije naškodila ni posljednja kriza uzrokovana tehničkim problemima zbog sve većeg prometa. Osim bitkoina koji još uvijek zahvaća većinu transakcija na trištu kriptovaluta u zadnje vrijeme jačaju i ostale. Na stranici coinmarketcap.com možete pratit vrijednost više stotina kriptovaluta, kao i ostale parametre, prikupljene sa svih burza ovog tržišta koje vrijedi oko 100 miljardi dolara. Razliku između službenih valuta koje još nazivaju fiat valute i bitkoina možemo vidjeti na primjeru jedne potrošačke košarice. 2011. su proizvodi u toj košarici imali vrijednost 500€ i tada je to iznosilo 50 bitkoina. Ove godine je za istu košaricu trebalo platit 700€, a to sada iznosi 0,25 bitkoina. Dakle vrijednost € je u tom periodu pala 40% dok je vrijednost bitkoina narasla 10000%, što znači da su fiat valute inflatorne a kriptovalute deflatorne. Međutim ovaj postotak je ukupno gledajući još veći jer je 2010. cijena bitkoina iznosila 0,003 dolara a sada se približava 3000 dolara pa bi onaj tko je tada kupio bitkoina za 100$ danas imao blizu 100 miljuna dolara.
Za ovakve ogromne zarade s bitkoinom je vrijeme prošlo, ali zato je tu nova prilika zvana firstcoin(FRST). Neću kazat da će se sa njim dogodit isto kao i sa bitkoinom, ali je činjenica da se on sad nalazi na onom mjestu gdje je 2010. bio bitkoin, s tom razlikom da svijet danas zna što su kriptovalute. A zašto bi firstcoin trebao bit dobra prilika? Ovaj zaključak se temelji na 5 karakteristika vezanih za projekt koje mu daju takav status.
 

frst_31

 

Prva je sama kriptovaluta napravljena na blockchain tehnologiji koja je slična bitkoinu, ali je dosta naprednija i brža jer se za 8 godina razvila, kao da usporedite mobitel iz tog doba sa današnjim. Firstcoin je decentralizirana valuta, sigurna je i stabilna, bazirana je blochchain protokolu, ima je ograničen broj, odnosno 110 miljuna, transakcije su anonimne i brze, manji su troškovi transakcija i postoji interesna zajednica koja je koristi uključena u firstcoin klub. Potencijal firstcoina je također u tome što se on nalazi na burzi kao kriptovaluta i na coinmarketcap se za četiri mjeseca popeo sa 500. mjesta na poziciju 125. Plava boja na slici pokazuje promet koji je započeo krajem četvrtog mjeseca, žuta boja pokazuje cijenu u odnosu na bitkoin, a zelena prema dolaru pa se vidi da je u tom periodu narasla sa 0.6 na više od 3$ ili preko 500%.
 

frst_33
 

Da bi kriptovaluta bila stvarna a ne imaginarna ona treba imat mogućnost da se s njom trguje na mjenjačnicama, što znači da je u svakom trenutku možete kupit i prodat. Firstcoin se zasad nalazi na dvije mjenjačnice livecoin.net i yobit.net gdje možete besplatno otvoriti račun za trgovanje. Zatim objavljen mu je blockchain explorer gdje se vide transakcije, i konačno ima javno dostupan wallet, u kojem se čuva kriptovaluta, a koji također svatko može otvoriti.
Druga važna karakteristika su bankomati, i to osim za frstcoin i za druge kriptovalute, koje će kompanija uskoro početi postavljati, a članovi firscoin kluba će moći zarađivat od prometa na njima. Iskorak u budućnost predstavlja eco sharing program što znači da će financirat start up kompanije s potencijalom iz IT sektora. Počeli su se raditi ugovori sa firmama koje će primat firstcoine kao sredstvo plaćanja i od ovoga se također članovima dijeli postotak. Sa sve većim prometom se naravno FRST-u povećava cijena. Jedan od temelja uspijeha je i edukacija koju firma provodi da bi nam pomogli shvatit kako funkcionira kriptotržište, pokazali koliki je njegov potencijal i upoznali nas sa pogodnostima koje možemo ostvariti članstvom.
Ključna stvar koja izdvaja firstcoin od ostalih kompanija koje su uvodile kriptovalute na tržište je u tome da su one same prodavale svoju valutu. Dakle ljudi su kupovali tu kriptovalutu u firmama i onda kad bi je htjeli zamijeniti za papirnati novac, da bi platili račune i slično, otišli bi na mjenjačnice gdje bi se pojavio višak te valute i cijena bi joj padala. Frirstcoin međutim možete kupiti samo na mjenjačnicama, a pošto firma stimulira ulaganje u klub sve je više kupaca. Time raste potražnja, a s njom i cijena firstcoina. Tako je firma zaštitila svoju valutu od pada vrijednosti, i dodatno, spremna ju je sama kupiti ako bi se u nekom trenutku pojavio višak na tržištu. Ako se sad pitamo zašto druge kompanije ne prihvaćaju svoju valutu kao sredstvo plaćanja, ili zašto samo obećavaju izlazak na burzu, a firstcoin je od početka na njoj i prihvaća isključivo FRST kao sredstvo plaćanja, odgovor je: ZATO JER POTPUNO VJERUJE U SVOJU KRIPTOVALUTU.
Za kraj smo ostavili najvažniju karakteristiku bez koje firstcoin ne bi mogao imati trajniju vrijednost, a to je firstcoin zajednica(firstcoin.club). Ona služi za razvoj valute jer dobivamo nove firstcoine, i snagom zajednice mu povećavamo vrijednost. Članovi mogu raditi na uvođenju novih firmi u promet s firstcoinima, na promoviranju samog kluba i slično, što za posljedicu ima rast cijene od čega svi imaju koristi. Sljedeći put ću pisati o zaradi u firstcoin klubu a ukoliko je netko nestrpljiv može odmah preko donjeg linka posjetiti stranicu s uputama i vratiti se ovdje po link.

 

frst_32

Add a Comment